Sforaitul: Cauze si Tratamente

sforaitul
Stiai ca sforai mai puternic atunci cand dormi pe spate?
Sforaitul este o problema de sanatate destul de grava ce afecteaza stilul de viata la aproape jumatate din populatia lumii. In acest articol o sa incercam sa aflam ce este sforaitul, cum ne afecteaza, cauza aparitiei sforaitului si cum putem trata aceasta boala cu ajutorul leacurilor batranesti sau remediilor naturiste ce le avem la indemana. Tratamentele naturale pe care le-am scris mai jos sunt efeciente atat pentru femei cat si pentru barbati.



Ce este sforaitul

Sforaitul este zgomotul puternic scos pe nas si pe gura ce apare in timpul somnului datorita relaxarii muschilor. Asta inseamna ca palatul moale si uvula(omuletul) pot vibra provocand sunetele puternice ale sforaitului.

Cand persoana este treaza, muschii din partea din spate a gatului se strang pentru a impiedica vibratia din caile respiratorii.

De mentionat este ca sforaitul se agraveaza odata cu inaintarea in varsta.

Riscurile sforaitului

Desi poate parea inofensiv, sforaitului nu trebuie ignorat pentru ca poate provoca multe alte pericole pentru sanatatea si poate duce la despartire sau chiar divort. Uite unele dintre pericolele la care te expui atunci cand sforai.

Intreruperea respiratie

In timp ce dormi, trecerea aerului in corp se obstrueaza, ceea ce duce la sforait. In acest proces, persoana afectata ar putea inceta sa respire complet timp de 10 secunde uneori chiar si mai mult. Durata depinde in totalitate de cantitatea de blocaj din calea nazala si poate duce chiar la asfixiere in somn.

Somn tulburat

Deoarece furnizarea de oxigen catre organism este impiedicata in timpul somnului, o persoana se trezeste continuu. Din pacate, cei ce sforaie nu pot dormii toata noaptea si de cele mai multe ori se trezesc obositi, cu dureri de cap si stari de somnolenta ce le afecteaza toata ziua.

Expertii in somn spun ca diferenta dintre un somn usor si unul greu poate fi in mare parte subiectiva. Insa, atunci cand calitatea odihnei scade, aceasta afecteaza aspecte ale vieții de zi cu zi, de la munca la educatie la viata de familie.

Boli de inima

Deoarece alimentarea cu oxigen este împiedicata, inima trebuie sa lucreze suplimentar pentru functionarea normala a corpului. Acest lucru pune o presiune imensa asupra inimii. Drept urmare, oamenii pot dezvolta deseori hipertensiune arteriala, boli de inima si infart miocardic.

Una dintre cele mai îngrijoratoare este legatura dintre dezvoltarea placii aterosclerotice si deteriorarea arterei carotide. La randul sau, aceasta duce la ateroscleroza arterei carotide, o afectiune cronica care implica ingrosarea peretilor arterei. Complicatiile provocate de ateroscleroza variaza de la slabiciune si oboseala pana la atacuri de inimă fatale.

Te poate ingrasa

Tot din cauza aportului de oxigen din organism care este mai mic decat cel al oamenilor obisnuiti, metabolismul incetineste. Drept urmare, oamenii tind sa ia greutate mai ales noaptea. Sforaitul si obezitatea sunt strans legate intre ele si se cauzeaza una pe alta. Adica daca suferi de sforait o sa te ingrasi iar daca deja esti mai plinut si nu sforai inca atunci o sa incepi incurand.

Probleme la rinichi

Rinichi sunt unele dintre organele vitale ce necesita o cantitate specifica de oxigen pentru a functiona cum trebuie. In cele din urma, din cauza sforaitului, rinichiul este afectat si poate duce la acumularea deseurilor in sange. Acest lucru este extrem de nociv pe termen lung.

Accident vascular cerebral

Sforaitul puternic poate duce si la accident vascular cerebral ischemic, ca rezultat direct al vibratiilor pe care le provoaca in carotida. Are capacitatea de a face ca o placa aterosclerotica care s-a stabilit pe peretele arterei sa se rupa, ceea ce duce la lipsa fluxului de sange catre creier.

Efect asupra sanatatii mintale

Cei ce sforaie sufera de oboseala si incapacitatea de a se concentra pe sarcini, ceea ce ii face mai susceptibili de a avea accidente. Privarea de somn duce la depresie, iritabilitate si modificari de dispozitie. De multe ori este semnalata si lipsa de interes fata de activitatile sexuale.

Cauzele sforaitului

Pentru a scapa de sforait intai trebuie sa cunoastem cauza ce provoaca aparitia sforaitului, sau de ce sforaim. Afland sursa putem inlatura problema cu usurinta. De exemplu daca sforai din cauza alcoolului poti renunta la bautura cu o ora sau doua inainte de culcare si ai rezolvat problema sforaitului fara a mai fii nevoie de a cheltui bani pe tratamente sau medicamente.

Acum hai sa vedem care sunt cauzele principale ale sforaitului:

Deplasarea maxilarului

In timp ce dormi, uneori, maxilarul se misca din pozitie, determinand inchiderea gatului si cailor respiratorii.

Consumul de relaxante musculare

Relaxantele, cum ar fi alcoolul sau medicamentele, fac ca muschii gatului sa nu ramana deschis intr-o pozitie corecta.

Congestie nazala

Persoanele ca sufera de congestie nazala sau cele care au pasajul nazal obstructionat sunt predispuse la sforait. Aceasta obstructie poate fi cauzata din orice motiv - infectie sinusala, sept deviat sau polipi nazali. Obstructia nazala este una din principalele cauze ale sforaitului dupa cum ne spune si medicul de specialitate intr-un interviu Medlife.

Obezitatea si batranetea

Persoanele inainte in varsta si cele cu exces de greutate sunt, de asemenea, predispusi la aceasta afectiune. Tesutul gros al gatului este o cauza majora si se intampla adesea atunci cand cineva are tendinta de a pune greutate. De obicei cei ce sforaie au multe kilograme in plus iar dupa cum stim cu totii, obezitatea ne pune sanatatea in pericol

Pozitia de dormit

Dormitul pe spate expune limba si palatul moale la fortele gravitatiei. Limba si palatul moale sunt susceptibile sa cada si sa provoace obstructie respiratorie avand tendita sa inchida istmul farigian.

Slabirea muschilor gatului

Un ton muscular slab al gatului sau al limbii poate fi cauza sforaitului, deoarece limba se relaxează prea mult si cade pe calea nazala in timpul somnului. Motivul poate fi, de asemenea, o uvula lunga sau un palat lung si moale. Daca se prabusesc intr-o mare masura, caile respiratorii se restrang sau se obstructioneaza, aceasta ducand in cele din urma la sforait.

Circumferinta gatului

Acumularea grasimii in jurul gatului comprima, din exterior caile, respiratorii ca un manson provocand astfel sforaitul. Bărbatii cu o circumferinta a gatului mai mare de 17 cm si femeile cu o circumferinta a gatului mai mare de 16 cm sunt afectati in general de sforait. De asemenea poate duce la probleme mai grave si poate sta la baza sindromului OSA apneea obstructiva sau la sindromul SAS apneea in somn.

Tratamente anti-sforait

In caz ca nu stiai chiar este posibil sa previi si sa te vindeci permanent de sforait. Există diverse tratamente disponibile, care variază de la medicamente la chirurgie, plus alte solutii anti-sforait. Mai jos iti prezint toate modalitatile existente si recomandate de specialistii in domeniu.

Sfaturi practice

Din fericire, cateva schimbari ale stilului de viata duce la oprirea permanenta a sforaitului si ofera un somn linistit. Citeste aceste sfaturi pentru combaterea sforaitului si pune-le la incercare.

1. Schimbarea pozitiei de dormit

Dormitul pe spate este unul dintre primii vinovati. Acest lucru se datoreaza faptului ca, in timp ce stai intins pe spate, limba cade in spatele gatului blocand pasajul respirator. Exista o multime de modalitati dovedite de a te impiedica sa te intorci pe spate in timp ce dormi. Poti pune la spate o perna sau o minge de tenis, astfel atunci cand te vei intoarce, te ve simti inconfortabil si te vei intoarce in pozitia laterala. Este o metoda eficienta de a te oprii din sforait dar si incomoda.

2. Menținerea unei igiene bune a somnului

Mentinerea unei igiene de confort este un drum in asigurarea odihnei de calitate si a unei vieți sanatoase. Programul de somn neregulat este unul dintre motivele principale ce poate provoca sforaitul. Munca indelungata sau stresul pot fi o alta cauza. Din cauza stresului extrem, corpul se prabuseste literalmente cand te asezi in pat.

Pentru a evita acest lucru, incearca sa adormi la aceeasi ora in fiecare zi cel puțin 7 ore.
Acest lucru iti va imbunatati calitatea somnului intr-o mare masura. O alta componenta importanta a igienei somnului este evitarea antrenamentului cardio greu cu cel putin 3 ore inainte de culcare. 


3. Schimba perna si asternutul deseori

Aceasta este o extensie a unei igiene bune a somnului. Alergenii, cum ar fi praful si polenul, se acumulează de-a lungul timpului in perna si in cearsaf. Acest lucru poate provoca sforaitul dar si alte probleme ale pielii. Polenii pot ajunge in sistemul respirator provocand disconfort in nari.

4. Foloseste patul doar pentru somn

Creierul nostru asociază patul cu somnul si relaxarea. Acest lucru este crucial pentru a te simti somnoros cand te asezi in pat. Cu toate acestea, daca faci alte activitati in timp ce stai pe pat, cum ar fi sa te uiti la televizor, sa navighezi pe laptop sau pe mobil etc., creierul incepe sa asocieze patul cu alte activitati. Prin urmare, atunci cand doresti sa adormi, creierul este adesea incapabil sa inteleaga ce sa faca si, prin urmare, calitatea somnului este afectata. Un alt vinovat major pentru sforait si un somn tulburat este navigarea pe mobil chiar inainte de culcare. Lumina albastra care emana de la dispozitivele electronice este extrem de nociva. Cand lumina ajunge la ochi si trimite semnale creierului prin cortexul vizual, ne franeaza timpul de relaxare.


5. Creaza un mediu propice somnului

Studiile au aratat ca ritmurile circadiene ale corpului sunt afectate de lumina si intuneric te pot face sa sforai. Cu cat camera este mai intunecata, cu atat sunt mai mari sansele unei odihne bune. Asigurate ca dormi intr-un mediu suficient de intunecat. Corpul trece intr-un mod de relaxare atunci cand camera este rece Prin urmare, seteaza temperatura camerei la cat este confortabil. 


6. Evita alcoolul, fumatul si cafeina inainte de culcare

Consumul de alcool relaxeaza muschii corpului, facand tesuturile sa fie mai moi in jurul gatului si nasului. 
Atunci cand limba devine relaxata, este mai susceptibila sa cada inapoi pe gat provocand sforaitul. Este de preferat a se evita consumul de alcool in exces mai ales seara inainte de culcare.

Fumatul, pe de alta parte, blocheaza trecerea nazala. Fumul de tigara iti irita nasul si gatul, provocand umflarea. Prin urmare, evitarea ambelor cel puțin 2 ore inainte de culcare este extrem de importanta pentru a reduce sforaitul intr-o mare masura.

7. Slabeste

Dupa cum am spus mai sus, obezitatea si sforaitul sunt foarte strans legate. Cand sforai, nu intra suficient oxigen in corpul tau. Prin urmare, ceea ce se intampla este metabolismul dvs. este afectat si vei pune in greutate. Pe de alta parte, atunci cand iei greutate, grasimea este depusa in jurul gatului punand presiune pe aer, ceea ce face respiratia dificila. Prin urmare, pierderea in greutate este foarte importanta.

8. Alimente si dieta

Dieta are un impact imens asupra igienei somnului si de cele mai multe ori poate provoca sforaitul. Putine schimbari mici pot aduce o diferenta foarte mare in modul in care dormim. Pentru inceput, evita mancarea grasa si grea pentru cina. Asigurate ca ai luat cina pana la 21:30 si ca esti in pat la somn pana la 22:30. Consumul de produse lactate noaptea promoveaza secretia de mucus, care este principala problema ce duce la sforait.

O alta parte a urmarii unei diete pentru a preveni sforaitul este anlocuirea anumitor alimente si evitarea anumitor altele. Inlocuieste laptele de vaca cu lapte de soia sau lapte de migdale sau de nuca de cocos. Aceasta reduce intoleranta la lactoza intr-o mare masura. Sensibilitatea la lactoza poate provoca umflarea pasajului nazal impiedicand procesul de respiratie.


Turmericul are proprietati anti-inflamatorii benefice pentru a scapa de sforait, foloseste-l mai des in mancaruri. 

Pestele si leguminoasele furnizeaza proteine si acizi omega, ceea ce reduce inflamatia tesuturilor. Ceapa este considerata un salvator de viata in ceea ce priveste problemele de sforait. Au beneficii dovedite in ceea ce priveste raceala si gripa. Sunt decongestionante si ajuta la trecerea mai usoara a aerului catre plamani.

9.Exercitii

Exercitiile iti ajuta corpul in doua moduri in ceea ce priveate problema sforaitului si ajuta la pierderea in greutate In al doilea rand, exista cateva exercitii specifice care tonifica muschii gâtului. Acestea îți fac și mușchii gâtului mai puternici, astfel incat sa nu se retraga pe pasajului nazal ce deobicei obstructioneza fluxul de aer in corp.


Pronunțarea vocalelor include ondularea limbii intr-un mod specific care implica anumiți muschi, in special a tractului respirator superior al corpului. Repeta fiecare vocală A-E-I-O-U si vorbeste cu voce tare timp de cel putin trei minute de cateva ori pe zi.
Pune varful limbii in spatele dintilor dvs. din fata. Acum gliseaza limba inapoi. Fa acest lucru timp de trei minute in fiecare zi.

Un alt exercitiu impotriva sforaitului se face prin deschiderea gurii si mutarea maxilarului spre dreapta si mențineți-l asa timp de 30 de secunde.La fel pentru stanga. Repeta procesul general de câteva ori.

Exercitiu pentru uvula. Deschide gura si contracta muschiul din spatele gatului de mai multe ori timp de 30 de secunde. Daca faci acest lucru in fata oglinzii, vei putea sa vezi uvula miscandu-se in sus si in jos.

Canta, chiar daca nu poti. Cantatul functioneaza excelent pentru controlul muscular al gatului si intareste muschii.

10.Yoga

Mai nimeni nu stie dar yoga este o masura eficienta pentru a controla sforaitul. Exista mai multe exercitii de yoga care aduc rezultate vizibile. Cu cat practici mai mult, cu atat sunt mai bune rezultatele. Creste capacitatea pulmonara, ajuta la mentinerea greutatii si mentine circulatia aerului curat. Toate acestea reduc problemele de sforait.

Exerciții de yoga:


  • Kapalbhati
  • Ujjayi Pranayama
  • Cântarea lui Ohm
  • Bhramari Pranayama
  • Dhanurasana
  • Surya namaskar
  • Bhujangasana
  • Naukasana
  • Simhasana

Remedii naturiste

Există diverse tratamente naturale contra sforaitului disponibile in ramurile stiintelor medicale Ayurvedic, Homeopatie. Am colectat unele dintre ele pentru tine si cateva leacuri batranesti care te pot ajuta sa scapi de sforait.

Ceaiuri

Ceaiul este bun pentru sanatate si face parte din leacurile batranesti impotriva sforaitului. Reduce congestia si flegma iar prin urmare, reduce sforaitul. Aburul din ceai este extrem de benefic pentru congestia nazala. Amesteca ceaiul cu ceva miere, deoarece mierea este, de asemenea, benefica pentru tine. Mierea are proprietati antiinflamatorii si anti-bacteriene care reduc aglomeratia din jurul laringelui. Cel mai cunoscut leac babesc este ceaiul de ceapa ce reduce apneea si sforaitul. Consumat cu miere inainte de a merge la culcare va relaxa gatul, va reduce congestia si umflarea.


Inhaleaza aburi cu eucalipt sau menta


Eucaliptul si menta au puteri uimitoare de a elimina congestia nazala si de a oferi ajutor. Ia un bol cu ​​apa aburinda, adauga cateva picaturi de ulei de eucalipt sau menta si inhaleaza aburii. In timpul acesta trebuie sa ai capul acoperit cu un prosop. Acest tratament impotriva sforaitului va curata blocajul nazal si va duce la o respiratie mai usoara. Daca ai obiceiul sa porti o batista, pune cateva picaturi de ulei esential din eucalipt sau menta in batista si miroase-o pe parcursul zilei. O alta metoda buna de a folosi aceste uleiuri este sa pui 2-3 picaturi intr-un pahar cu apa, amesteci bine si faci gargara. Asigurate ca nu inghiti nimic din acest lichid si clatesti bine gura cu apa pe urma. Aceasta este o modalitate excelenta de a scapa de sforait, raceala si gripa.

Problema este ca niciuna dintre metodele de mai sus nu poate garanta mentinerea cailor respiratori deschise. In cazul in care utilizarea lor nu va ofera ajutor, pentru a scapa definitv de sforait iti sugerez sa optezi pentru  un tratament cu pastile si in cel mai rau caz la operatie. In secțiunile urmatoare, am abordat in detaliu acest subiect.

Alte Solutii

Produse

Un alt mod de a trata sforaitul este sa folosesti ajutorul unor produse special facute pentru a rezolva rapid aceasta problema. Există diferite tipuri de produse disponibile pe piata, care sunt concepute special pentru a combate sforaitul. Printre aceste solutii se nemura diferite dizpozitive antisforait precum gutierele, conurile, clemele magnetice, masti de fata, perne ortopedice, plasturi, bratari inteligente si spray-uri contra sforait precum Sforsin. In cazul in care doresti sa faci un tratament natural impotriva sforaitului sunt recomandate capsulele SnoreBlock ce s-au dovedit a fi cele mai eficiente tratand definitiv sforaitul intr-un timp destul de rapid. 

Interventie chirurgicala

Aceasta este cu siguranta ultima masura contra sforaitului dar trebuie sa stii ca este dureroasa si foarte scumpa. In ciuda acestui fapt, rezultatele interventiilor chirurgicale sunt variate si deloc garantate.

Cele mai cunoscute tehnici chirurgicale disponibile pentru a controla sforaitul sunt:
Corectia un sept deviat intre nari sau indepărtarea polipilor nazali care blocheaza pasajul nazal.
Indepartarea tesutului moale al gatului pentru largirea cailor aeriene superioare. Aceasta include si indepartarea amigdalelor si adenoidelor sau a oricarui alt tesut din partea din spate a gatului.
Implantarea cilindrilor de plastic in palatul moale pentru a-l face mai puternic si a preveni sforaitul.

Modificarea structurii osoase a caii respiratorii superioare pentru a permite aerului sa circule liber. Acest lucru nu se poate intampla intr-o singura interventie chirurgicala si este posibil sa fii nevoit a suporta alte operatii aditionale.

Asa cum am spus anterior, operatia trebuie luata in considerare doar an cazuri extreme. Chiar daca decizi sa faci acest lucru, asigurate ca esti pe maini bune. Un medic si un spital bun sunt esentiale daca abordezi acest tratament anti sforait. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu